Tilmeld dig Dacapos nyhedsbrev

Poul Ruders

composer
1949
Poul Ruders © Lars Skaaning

Poul Ruders er uddannet organist og har også studeret orkestrering med komponisten Karl Aage Rasmussen. Siden Poul Ruders begyndte at komponere i midten af tresserne har han skabt korværker, kammermusik, værker for soloinstrumenter og ikke mindst orkesterværker og operaer. I dag er han en af de mest spillede nulevende danske komponist både i Danmark og i udlandet.

Poul Ruders skrev sin første opera, Tycho, med libretto af Henrik Bjelke, i 1986, og i 2000 blev hans anden opera, Tjenerindens fortælling, baseret på Margaret Atwoods roman og med en libretto af Paul Bentley, uropført på Det Kongelige Teater. Operaen var en bragende succes og har siden fejret triumfer i London, Minnesota og Toronto. Poul Ruders blev udnævnt til "Årets Komponist" ved MIDEM (Marché International du Harddisk et de l'Edition Musicale), og indspilningen af operaen blev nomineret til to Grammyer.

Succesen blev fulgt op af Kafka's Trial i 2005, skrevet til det nyligt åbnede operahus i København - og af bestillingsværker til Berlin Philharmonic, New York Philharmonic og BBC Symphony Orchestra.

Poul Ruders seneste værker omfatter Kafkapriccio, fire parafraser af Kafkas Trial for 14 instrumenter, Symfoni no. 3, som havde verdenspremiere i DRs Koncertsal dirigeret af Michael Schønwandt i 2009, og Handel Variationer, skrevet til Aarhus Symfoniorkesters 75-års jubilæum i januar 2010 og udgivet på CD i 2018. Poul Ruders Fjerde Symfoni, som er en orgelsymfoni, blev uropført af Dallas Symfoniorkester i september 2010, og den efterfølgende måned uropførte den russiske klavervirtuos Vassily Primakov Ruders 2. Klaverkoncert i Oslo med Det Norske Radioorkester dirigeret af Thomas Søndergaard. Værket blev efterfølgende indspillet på det amerikanske selskab Bridge Records.

I 2005 blev Poul Ruders tildelt Wilhelm Hansens Komponistpris.

randomness