Tilmeld dig Dacapos nyhedsbrev

Der er et yndigt land

Friedrich Kuhlau
Niels W. Gade
J.P.E. Hartmann
P.E. Lange-Müller
H.E. Krøyer
Jacob Gade
J. Mikel

Der er et yndigt land

Inger Dam-Jensen, Michael Kristensen, Poul Elming, Johannes Søe Hansen, DR Koncertkoret, DR Symfoniorkestret, Michael Schønwandt

Med denne cd kan du putte et stykke Danmark i lommen. Den rummer musik, der har overskredet genrebetegnelsen klassisk", og er blevet til nationale ikoner. Musik, der høres igen og igen ved festdage i kongehuset, ved gallaforestillinger, sportskonkurrencer, statsbesøg og andre nationale begivenheder. Set i det lys er cd'en en souvenir. Men den kan også høres som et portræt af Danmark, fra den tid, hvor det nationale var i centrum af livet og kunsten.

Køb album

CD

 • 79,5031,80 kr.
  €4.27 / $4.64 / £3.64
  Køb
Download
 • mp3 (320kbps)
  69,0027,60 kr.
  mp3
  €3.7 / $4.03 / £3.16
  Køb
 • FLAC 16bit 44.1kHz
  79,0031,60 kr.
  CD Quality
  €4.24 / $4.61 / £3.61
  Køb
Total runtime: 
76 min.

Med denne cd kan De putte et stykke Danmark i lommen. Den rummer musik, der har overskredet genrebetegnelsen “klassisk”, og er blevet til nationale ikoner. Musik, der høres igen og igen ved festdage i Kongehuset, ved gallaforestillinger, sportskonkurrencer, statsbesøg og andre nationale begivenheder.

Set i det lys er cd’en en souvenir. Men den kan også høres som et portræt af Danmark, fra den tid, hvor det nationale var i centrum af livet og kunsten. Det begynder med Kuhlaus musik til festspillet Elverhøj. I forestillingen portrætteres det danske folk gennem dets gamle folkeviser, og i hyldest til den elskede majestæt brager den danske kongesang, Kong Kristian stod ved højen mast, igennem som apoteose.

Det er også folkeviserne, der er grundlaget for to andre højdepunkter i nationalromantikken: Hartmanns melodiøse opera Liden Kirsten og Gades korværk Elverskud. Epoken klinger ud i den drømmende Lange-Müller, der fik sin største succes med musikken til eventyrkomedien Der var Engang. Det er drømmen om Danmark, der vugger i hans sommernatssange.

Som man kan se – og høre – er sang noget af det mest essentielle, når det drejer sig om Danmark sat i musik. Men danse er også vigtige! Ved alle danske bryllupper danser bruden og gommen deres livs vals til tonerne af Gades Brudevals fra balletten Et Folkesagn.

Fra nu af kan de også danse til denne cd! Det gælder også musikken til den eneste selskabsdans, der endnu lever fuldt og helt i Danmark: Les Lanciers, en kvadrilledans fra 1860’erne. Hvert år lærer tusinder af danske gymnasiaster dansen som en del af skolegangen. Den er sjov at danse – og musikken er skøn!

Alt dette hører til danskernes private musikkultur, og kan måske være svær at dele med udlandet. Undtagelsen er en af de præstationer, der stivede danskerne af i det 20. århundrede: At violinisten Jacob Gade fik verdenssucces med sin tango Jalousie, så den på et tidspunkt var den mest spillede melodi i verden. Tonerne af den hører med til drømmen om Danmark.

Rigtig god fornøjelse!

Release date: 
oktober 2000
Cat. No.: 
8.224141
FormatID: 
CD
CoverFormat: 
Jewel Case
Barcode: 
730099984126
Track count: 
23

Credits

Denne cd er indspillet i samarbejde med Danmarks Radio.

randomness