Tilmeld dig Dacapos nyhedsbrev

Nyindspilning af Nancy Dalbergs tre strygekvartetter giver én af Danmarks første kvindelige komponister plads i musikhistorien

Nordic String Quartet © Klavs Kehlet Hansen

Nyindspilning af Nancy Dalbergs tre strygekvartetter giver én af Danmarks første kvindelige komponister plads i musikhistorien

Som kvinde i et mandsdomineret musikliv, forblev komponisten Nancy Dalbergs musik ukendt for de fleste. Den 13. september udkommer endelig indspilningen af hendes tre strygekvartetter og den 17. september inviteres til album- og bogrelease.

Live
11. september 2019

Nancy Dalberg (1881-1949) var én af de første danske kvindelige komponister – og den første danske kvinde, der komponerede en symfoni! Hun studerede hos bl.a. Carl Nielsen og Fini Henriques og skrev både orkesterværker, kammermusik og sange. Som kvinde i et mandsdomineret musikliv, forblev Dalbergs musik dog ukendt for de fleste, og først nu sættes der for alvor fokus på hendes kompositioner med udgivelsen af både et nyt album og en bog.

Strygekvartetter med særstilling

Samlet set er Nancy Dalbergs produktion ikke stor, og den blev til inden for et relativt kort tidsrum fra omkring 1909 til slutningen af 1930’erne. De tre fuldførte strygekvartetter indtager dog lidt af en særstilling blandt Nancy Dalbergs kompositioner. Den første af dem blev det allerførste instrumentalværk, hun præsenterede ved en offentlig koncert – og ved uropførelsen spillede Carl Nielsen violin i kvartetten. Den anden blev det værk, hun først fik udgivet og spillet i udlandet, mens den tredje – på trods af at den blev uropført 20 år inden hendes død – ikke nåede at udkomme i hendes levetid. Man kan altså i en vis forstand tale om, at der i den nye indspilning, lavet af den unge, fremadstormende Nordic String Quartet, præsenteres en tidlig, en moden og en sen kvartet.

Album udkommer samtidig med ny bog

Ikke kun Dacapo sætter nu fokus på Nancy Dalberg. Forlaget Multivers udgiver en bog om de to komponister Nancy Dalberg og Hilda Sehested, skrevet af Lisbeth Ahlgren Jensen, og begge udgivelser fejres den 17. september i Ny Sal på Det Kgl. Danske Musikkonservatorium, hvor Edition·S, Multivers og Dacapo inviterer til udgivelsesreception.
Her kan man opleve musikjournalist Jens Cornelius og Lisbeth Ahlgren Jensen i samtale om Nancy Dalberg og høre Nordic String Quartet spille et uddrag fra det nye album.

Kun Nancy Dalbergs 2. strygekvartet har været indspillet og udgivet tidligere – på den første Dalberg portræt-udgivelse, som udkom i 1999.
  • Nancy Dalberg

    De tre strygekvartetter

  • Nancy Dalberg

    Capriccio