Tilmeld dig Dacapos nyhedsbrev

Koncerter fra det 19. århundredes Danmark genoplives på ny udgivelse

Aarhus Symfoniorkester © Nikolaj Lund

Koncerter fra det 19. århundredes Danmark genoplives på ny udgivelse

Fredag den 17. januar udkommer en ny udgivelse med værker fra det 19. århundredes Danmark indspillet af Aarhus Symfoniorkester og dirigent Jean Thorel. Udgivelsen præsenterer fine koncertværker af Kuhlau og Gade, der for tiden oplever en renæssance, og en spændende genopdagelse med Christian Barths obokoncert.

Ny udgivelse
14. januar 2020

Det var i det 19. århundrede, at dansk kunst for alvor kom på banen og blomstrede. Den 17. januar udkommer et nyt album med koncertværker fra den danske guldalder af Friedrich Kuhlau og Niels W. Gade, samt førsteindspilningen af Christian Barths obokoncert.

Musik fra den danske guldalder

Det nye album Koncerter fra det 19. århundredes Danmark sætter fokus på den danske guldalder i det 19. århundrede, hvor dansk kultur blomstrede, bl.a. med de tonangivende komponister Friedrich Kuhlau (1786–1832) og Niels W. Gade (1817–1890).

Udgivelsen præsenterer to værker af Kuhlau:
Concertino for to valdhorn og orkester, op. 45 (ca. 1822) er et af de få værker, som er skrevet for hele to hornister. Under sin lange rejse til Tyskland og Østrig i 1821 traf Kuhlau hornisten Joseph Gugel og dennes søn, som også spillede horn, og det var til dem, han komponerede værket, som stiller betydelige krav til den tekniske kunnen for de to valdhorn.
Overture til William Shakespeare, Op. 74 (1825-26) er skrevet til et skuespil af den nu næsten glemte forfatter Caspar Johannes Boye, som bygger på en muligvis sandfærdig historie fra Shakespeares ungdom om hans krybskytteri og kontroverser med den lokale herremand. Ouverturen bevæger sig i et dramatisk forløb med en varieret rytmik, med inspiration fra Beethovens ouverture Zur Namensfeier (1814-15).

Gade var med sine mange værker en central skikkelse i dansk musik i det 19. århundrede. Hans melodiske øre ramte tidsånden, hvilket kan høres på Capriccio i a-mol (1878), et ret kort værk, med friske, sangbare kvaliteter.

Verdenspremiereindspilning

Modsat sine to samtidige kollegaer, har komponisten Christian Barth (1787–1861) været henvist til en tilværelse i glemmebogen. Udgivelsen præsenterer derfor en verdenspremiereindspilning i form af Barths Koncert for obo og orkester (ca. 1823).

Barth var ud af et dynasti af oboister og måske en af de betydeligste. Hans obokoncert består af en række forskellige tempoafsnit med mange varierede solopartier, og er en genopdagelse i den ellers ikke særlig righoldige danske obolitteratur.

Solister fra Aarhus Symfoniorkester

Koncertværkerne fra det 19. århundredes Danmark er indspillet af Aarhus Symfoniorkester, dirigeret af Jean Thorel. Solopartierne varetages af orkestrets egne solister: Lisa Marie Cooper og Flemming Aksnes (valdhorn), Oliver Nordahl (obo) og Ian van Rensburg (violin).

Dacapos katalog indeholder en lang række udgivelser med perler fra den danske guldalder
 • Friedrich Kuhlau, Christian Frederik Barth, Niels W. Gade

  Koncerter fra det 19.århundredes Danmark

 • Friedrich Kuhlau, Otto Malling

  Klaverkvartet nr. 3 · Klaverkvartet i c-mol

 • Carl Nielsen, Friedrich Kuhlau, C.E.F. Weyse, J.P.E. Hartmann, Niels W. Gade, Thomas Laub, Peter Heise, Svend S. Schultz, Ib Nørholm

  The Golden Age of Danish Partsongs

 • Niels W. Gade, J.P.E. Hartmann, Peter Heise, Friedrich Kuhlau, F.L.Ae. Kunzen, H.C. Lumbye, Edouard Dupuy, C.E.F. Weyse

  Det bedste fra Den danske Guldalder

 • Friedrich Kuhlau

  Violinsonater, vol. 2

 • Niels W. Gade

  Erlkönigs Tochter & Fünf Gesänge

 • Niels W. Gade, Friedrich Kuhlau, J.P.E. Hartmann, C.E.F. Weyse

  The Best of Danish Golden Age Music

 • Friedrich Kuhlau

  Elverhøj

 • Niels W. Gade

  Comala