Tilmeld dig Dacapos nyhedsbrev

Færøernes klassiske pioner udkommer på nyt album

Aldubáran © Amy Hansen

Færøernes klassiske pioner udkommer på nyt album

Det færøske ensemble Aldubáran har lavet verdenspremiereindspilninger af komponisten Sunleif Rasmussens solo- og ensembleværker til et nyt album, som udkommer på fredag. Musikken kan opleves live på Nordatlantens Brygge søndag den 1. marts.

Live
25. februar 2020

Sunleif Rasmussen (f. 1961) er Færøernes ubestridte pioner inden for klassisk musik og landets første internationalt anerkendte fuldtidskomponist. Albummet Andalag – Solo- og ensembleværker er indspillet i Tórshavn af nogle af Færøernes mest talentfulde unge musikere, ensemblet Aldubáran (færøsk for ”lille bølge”) og bratschist Jákup Lützen.

Færøske landskaber og traditioner

Sunleif Rasmussen lærte at læse noder af sin bedstemor og en lokal lærer og fik den færøske folkemusik og salmetradition ind med modermælken. Siden rejste han til Norge for at lære grundlæggende musikteori, og i 1988 til Danmark, hvor han studerede komposition hos Ib Nørholm. Komponisten har tegnet sig for Færøernes første opera og første Nordisk Råds Musikpris, som han i 2002 modtog for sin Symfoni nr. 1, Oceanic Days.

Det nye album Andalag præsenterer musik, der fremhæver Rasmussens nære relation til Færøernes unikke landskaber og forankring i øgruppens musikalske traditioner. – En forankring, Rasmussen ikke altid selv har ønsket skulle afspejle sig i musikken. I hans tidlige værker er musikkens typisk færøske elementer således overvejende skjult, og han fortæller:
»Tidligere plejede jeg at gemme dem – jeg havde ikke lyst til at blive en ny Bartók«

Sejlture inspirerer processen

At de færøske elementer får lov at træde mere i forgrunden nu, er ikke ensbetydende med, at de er indlysende. Musikkens temaer bygges ofte op gennem punktnedslag på en stor flade eller spores i den travle isorytmiske aktivitet, og træder først frem i et større perspektiv. Rasmussen sammenligner processen med sine jævnlige sejlture rundt om øerne Sandoy, Skúvoy og Stóra Dímun:
»Når man er på havet, forandrer tingene sig langsomt«, forklarer han. »Man ved måske godt, hvordan en bestemt ø ser ud, men når man sejler rundt om den, oplever man det samme sted fra væsensforskellige perspektiver nærmest uden at lægge mærke til det. Det er det, jeg gerne vil udtrykke i min musik«.

Koncert på Nordatlantens Brygge

Sunleif Rasmussens musik kan opleves live, når Aldubáran gæster København på søndag den 1. marts. Ved en koncert på Nordatlantens Brygge spiller de udvalgte værker fra det nye album.

Der er fri entré til koncerten og alle er velkomne. Efter koncerten inviterer Dacapo og Edition Wilhelm Hansen til udgivelsesreception.

Stream albummet her

Dacapo har udgivet en række album med musik af Sunleif Rasmussen
 • Sunleif Rasmussen

  Andalag – solo- og ensembleværker

 • Sunleif Rasmussen

  Symfoni nr. 2 ‘The Earth Anew’

 • Sunleif Rasmussen

  Motion/Emotion - Kammermusik

 • Sunleif Rasmussen

  Dancing Raindrops

 • Sunleif Rasmussen

  String against string

 • Sunleif Rasmussen

  Orkesterværker

randomness