Tilmeld dig Dacapos nyhedsbrev

De fire årstider – for det 21. århundrede!

Concerto Copenhagen © Alexander Banck-Petersen

De fire årstider – for det 21. århundrede!

Nyt album bygger bro mellem kulturer og traditioner, når komponisten Karl Aage Rasmussen kaster nyt lys på kompositioner af Vivaldi og Respighi. Albummet er en samtale mellem fortid og fremtid, mellem klassisk komposition og nye opdagelser, og mellem komponister over lange tidsperioder.

Ny udgivelse
3. september 2019

Karl Aage Rasmussen (f. 1947) har altid nysgerrigt udforsket oplevelsen af tid og bevægelse. I perioden 2015-2017 har han været tilknyttet barokorkestret Concerto Copenhagen som huskomponist, og det er resultatet af dette samarbejde, som nu kan præsenteres i form af albummet De fire årstider – efter Vivaldi.

Forundring ved det velkendte

På albummet kan Vivaldis berømte koncerter De fire årstider høres i en ny version, som bringer det berømte værk ind i det 21. århundrede. Udgangspunktet for Rasmussens genkomposition er tanken om, at musikalsk fortolkning altid er tidsbundet; at den uundgåeligt er underlagt de forståelses­rammer der gælder, når den finder sted. Således fortæller komponisten:

»Jeg fik lyst til at høre, hvordan Vivaldis De fire årstider måske kunne lyde, hvis moderne ører hørte dem med en lignende forundring som den, Vivaldis publikum må have oplevet.« – Karl Aage Rasmussen, 2019

Med en understregning af de sider af Vivaldis musik, der varsler om senere tiders opfattelse af rytme og musiksprog, lader Rasmussen rytmisk drive og gentagelser – elementer som på mange måder karakteriserer nutidens mest udbredte musikformer – træde frem. Dermed skærpes måske opmærksomheden på andre og nye elementer i det velkendte værk.

Den nye udgivelse rummer, foruden De fire årstider, også Ramussens bearbejdelse af italieneren Ottorino Respighis orkestersuite Gli uccelli (Fuglene) fra 1928 – bygget på fugle-imitationer fra baroktiden.

Musikvideo og koncerter følger udgivelsen

Det nye album udkommer på fredag, og følges op af Concerto Copenhagens turné med værket, som bringer dem til Holland, Belgien og Sverige, og også byder på en koncert i Dronningesalen på Det Kongelige Bibliotek den 1. november.

Ydermere udkommer to af satserne fra værket som en musikvideo – i første omgang eksklusivt på Apple Music den 20. september og 14 dage frem, og efterfølgende også på Youtube.

 • Karl Aage Rasmussen

  De fire årstider efter Vivaldi

 • Karl Aage Rasmussen

  The Ballad of Game and Dream

 • Karl Aage Rasmussen

  Tre venner – Sinfoniettaværker

 • Anders Koppel, Andy Pape, Karl Aage Rasmussen

  Skrammel & Tis - Klassiske musikfortællinger for børn

 • Poul Ruders, Karl Aage Rasmussen, Andy Pape, Niels Rosing-Schow, Svend Nielsen, Per Nørgård, Hans Abrahamsen, Vagn Holmboe

  L'Homme Armé - Værker for solocello

 • Herman D. Koppel, Karl Aage Rasmussen, Niels Viggo Bentzon, Poul Rovsing Olsen, Bent Lorentzen

  Kaleidoscope

randomness